DSC04878

Letni truskawkowo-orzechowy entremet

DSC04878
Przygotowanie tego deseru zajęło mi wiele czasu. Smak jednak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Połączenie truskawek, orzechów i czekolady było strzałem w dziesiątkę. Aksamitny i wyśmienity to jedyne słowa, które przychodzą mi na myśl, gdy w promieniach lipcowego słońca delektuję się tym cudem. Całość dopełnia piękne podanie, rodem z najlepszych francuskich cukierni.

Przepis bierze udział w konkursie na blogu Wielki Apetyt
Uwaga! Przygotowanie zacząć od biszkoptu czekoladowego, ponieważ forma będzie potrzebna do przygotowania musu pistacjowego. Warstwy w przepisie są podane w kolejności składania.

Przepis na kwadratową tortownicę z odpinanym rantem o boku 24cm

Składniki na orzechowy dacquoise:
-110g cukru pudru
-200g mąki z orzechów laskowych (zmielonych, obranych orzechów)
-110g białek w temperaturze pokojowej
-40g cukru

-2 czubate łyżki gładkiego kwaśnego dżemu (żurawinowy, porzeczkowy, malinowy)

Do miski przesiać mąkę orzechową i cukier puder, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dosypać cukier i ubijać jeszcze ok. 2 minuty. Do ubitych białek dodać w 2 partiach wymieszane orzechy z cukrem pudrem. Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię. Piec przez 20minut w w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Ostudzić całkowicie. Rozsmarować cienką warstwę dżemu.

Składniki na mus pistacjowy:
-50 g obranych pistacji, najlepiej niesolonych
-1,5 łyżeczki żelatyny
-1,5 łyżki wody
-100 ml śmietanki kremówki
-2 jajka (oddzielone białka i żółtka)
-70 g cukru pudru

W małej miseczce moczyć żelatynę w zimnej wodzie przez co najmniej 10 minut.
Pistacje zmiksować w blenderze na bardzo gładką masę,do konsystencji masła orzechowego. Kremówkę ubić na niezbyt sztywną pianę,odstawić do lodówki. Żółtka ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Do żółtek dodać zmiksowane pistacje, wymieszać dokładnie, ale delikatnie. Żelatynę rozpuścić w mikrofalówce, uważając, by jej nie zagotować (ok. 10-15 sekund). Do żelatyny dodać łyżkę masy pistacjowej, wymieszać dokładnie i przelać do reszty masy, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać w 2 partiach z masą pistacjową, a następnie w dwóch partiach dodać ubitą kremówkę. Wyłożyć delikatnie na ostudzony dacquoise, wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na ok. 2h.

Składniki na biszkopt czekoladowy: (modyfikacja tego przepisu)
-2 duże jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka)
-50 g drobnego cukru do wypieków
-1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-40 g mąki pszennej
-16 g kakao
-14 g masła

-3 łyżki likieru kokosowego, lekko rozcieńczone

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka w skorupkach pół godziny wcześniej włożyć do bardzo ciepłej (nie wrzącej) wody. Mąkę i kakao przesiać do miski. Masło roztopić, wystudzić. Dno tortownicy posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do misy miksera wbić ogrzane jajka, wsypać cukier i wanilię. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy (ok.10 minut).
Do masy jajecznej dodać w trzech partiach mąkę i kakao, mieszając bardzo delikatnie rózgą kuchenną do połączenia. Podczas ostatniego mieszania dodać wystudzone masło (wymieszane wcześniej z 1 łyżką masy jajecznej), delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 175ºC przez około 8-10 do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt w formie wyjąć natychmiast z piekarnika i z 30 – 40 cm opuścić go na podłogę. Ostudzić, następnie obkroić przy brzegu ostrym nożem. Wyjąć biszkopt z formy, odłożyć na czas przygotowania kolejnych warstw, najlepiej zabezpieczyć przed wyschnięciem. Po schłodzeniu musu pistacjowego, ułożyć na jego powierzchni biszkopt. Nasączyć likierem kokosowym.

Składniki na mus truskawkowy:
-340g truskawek
-1 łyżeczka soku z cytryny
-65g cukru
-łyżka żelatyny
-2,5 łyżki wody
-200 ml śmietanki kremówki

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie ok.10 minut.
Truskawki zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Rozpuścić żelatynę, dodać do niej łyżkę truskawek, wymieszać i przelać do reszty truskawek, wymieszać.
Zimną kremówkę ubić na sztywną pianę. Dodać w trzech partiach do truskawek, mieszając delikatnie. Przełożyć do formy ( na biszkopt czekoladowy), wyrównać powierzchnie. Wstawić do lodówki na ok.2h.

Składniki na glazurę cytrynową:
-1,5 łyżeczki żelatyny
-1 łyżka wody
-1/4 szklanki wody
-1/4 szklanki soku z cytryny
-2 łyżki cukru

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie ok.10 minut. W małym garnuszku zagotować wodę, sok z cytryny i cukier, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Zdjąć z ognia, dodać namoczoną żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Wylać na schłodzony mus truskawkowy. Wstawić do lodówki na min. 4h, a najlepiej na całą noc.

Podanie i dekoracja.
Ciasto obkroić przy brzegu ostrym nożem. Odpiąć rant tortownicy. Odkroić brzegi tak, aby otrzymać równy kwadrat (w tym momencie można zrobić smugi rozcieńczonym barwnikiem spożywczym przy użyciu pędzelka z włosia). Przekroić na pół, a następnie wzdłuż na sześć równych części. Udekorować wg uznania ( u mnie siekane orzechy laskowe, kremówka oraz świeże truskawki).
DSC04898

DSC04884

DSC04883

11 comments

Cancel

  1. ~mkr · Lipiec 31, 2015

    Pyszności, zapraszam na tartę z serkiem mascarpone i owocami
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/04/tarta-z-serkiem-mascarpone-truskawkami.html

  2. ~przepismamy · Lipiec 31, 2015

    Rewelacja!!!
    Polecam kilka moich pomysłów
    http://www.przepismamy.pl
    Pozdrawiam smacznie.

  3. ~Ania · Lipiec 31, 2015

    Pyszny, ja zapraszam na domowy wyrób serów, cydru i miodu, pyszne, zdrowe i łatwe http://blog.winoiser.com

  4. ~Kopalnia Smaku · Lipiec 31, 2015

    brzmi apetycznie:) a ja od siebie polecam Truskawkowe tiramisu:

    http://kopalniasmaku.pl/przepisy/131-100114-truskawkowe_tiramisu.html

    Pozdrowienia! :)

  5. ~bułka z chlebem · Lipiec 31, 2015

    Cudowne ciasto, do siebie zapraszam na kruche ciasto ze śliwkami
    http://bulkazchlebem.pl/kruche-ciasto-ze-sliwkami-i-kruszonka

  6. ~SUZANA · Lipiec 31, 2015

    pyszne ciacho!bardzo elegancko się prezentuje! ja zapraszam na ciasto ”cuszima ” z musem truskawkowym: pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/ciasto-cuszima-siostry-anastazji.html

  7. ~Kaja · Lipiec 31, 2015

    Połączenie orzechów i truskawek to bajka. Lekkie, nie za słodkie – pyszne.