DSC05081

Wegański entremet

DSC05081
Najciężej jest zawsze zacząć. Do założenia bloga zbierałam się już od dwóch lat. Zawsze jednak była jakaś wymówka. Brak czasu, nie takie zdjęcia, a kto to będzie w ogóle czytał. Postanowiłam, że w dniu urodzin, czyli 29 lipca powstanie mój własny blog. Dziś mamy 28,ale zgodnie z moją domeną życiową „co masz zrobić jutro, zrób dzisiaj” zaczynam od teraz!
Na początek pyszny wegański entremet, czyli wielowarstwowe dzieło sztuki. Jest to przepis na konkurs, co także zmobilizowało mnie do bardziej intensywnej pracy związanej z blogiem. Wielu osobom wydaje się, ze dieta wegańska bardzo ogranicza, a jedyny deser odpowiedni dla wegan to owoce. Nic bardziej mylnego! Właśnie wtedy, gdy mamy do dyspozycji jedynie produkty roślinne możemy puścić wodzę fantazji, szukać nowego zastosowania dla surowców dotąd ignorowanych, takie jak aqua faba, czyli woda po ugotowaniu ciecierzycy. Stworzyłam przepis, w którym zawarłam wszystko to, co uwielbiam w deserach: czekoladę, maliny i egzotyczną nutę kokosa. Do tego gałka pysznych, dwuskładnikowych lodów bananowych. Rozpływa się w ustach!

Przepis na 12 porcji.

Składniki na brownie:
-1 szklanka mąki pszennej
-45g kakao
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/4 łyżeczki soli
-1/2 szklanki wody
-1/2 szklanki cukru
-1/2 szklanki oleju np.kokosowy, słonecznikowy
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Spód kwadratowej tortownicy z odpinanym brzegiem o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175°C Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać wodę, cukier, olej i ekstrakt waniliowy. Wymieszać dokładnie zawartość obu misek i przełożyć do formy. Piec ok.12-15 minut.

Składniki na sernik jaglany:
-100g kaszy jaglanej
-sok z połowy cytryny
-1/3 szklanki blanszowanych orzechów laskowych namoczonych przez kilka godzin
-40-50g cukru
-2 szklanki wody

Aby pozbyć się goryczki, kaszę zalać wrzątkiem na ok.3 minuty. Odlać wodę, a kaszę jeszcze raz dokładnie przepłukać na sicie. Zalać 2 szklankami wody i gotować na małym ogniu przez 20 minut, aż kasza się rozgotuje. W blenderze ( najlepiej kielichowym ) umieścić odsączone orzechy i 4 łyżki ugotowanej kaszy. Zblendować. Dodać resztę kaszy, sok z cytryny, oraz miód. Całość dokładnie zblendować. Masę wylać na ostudzony spód brownie. Ostudzić do stężenia.

Składniki na mus malinowy:
-350g malin
-1 łyżeczka soku z cytryny
-1/4 szklanki wody po gotowaniu ciecierzycy/ z puszki ciecierzycy
-70g drobnego cukru
-1,5 łyżeczki agar agar

Agar namoczyć w niewielkiej ilości wody. Maliny zblendować z sokiem z cytryny, przetrzeć przez sitko, alby pozbyć się pestek. Agar rozpuścić na niewielkim ogniu bądź w mikrofalówce. Dodać niewielką ilość musu malinowego, a następnie tę mieszankę wymieszać z resztą malin.
Wodę z ciecierzycy umieścić w misie miksera. Ubijać kilka minut, aż masa będzie błyszcząca i puszysta. Dodawać stopniowo cukier i ubijać kilka minut, aż beza będzie sztywna i gęsta. Do bezy w 3 partiach wmieszać mus malinowy. Wylać na stężały „sernik”. Wstawić do lodówki, aż mus stężeje.

Składniki na budyń kokosowy:
-400ml mleka kokosowego (najlepiej domowego)
-2 łyżki cukru
-łyżka mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki agar agar

Agar namoczyć w niewielkiej ilości mleka kokosowego. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w ok. 100ml mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać roztwór z mąką ziemniaczaną i gotować na małym ogniu do zgęstnienia budyniu. Dodać namoczony agar i wymieszać do rozpuszczenia. Budyń przestudzić i wylać na stężały mus malinowy. Całość wstawić do lodówki na min. 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

Podanie:
Brzegi tortownicy obkroić ostrym nożem. Odpiąć rant. Brzegi odkroić, aby uzyskać idealny kwadrat. Przekroić wszerz na połowę, a wzdłuż na 6 części. Udekorować według uznania. Podawać z lodami bananowymi :)

Składniki na lody bananowe:
-2 banany
-1/2 szklanki mleka kokosowego

Banany obrać, pokroić na cienkie plasterki i zamrozić (ok. 2h). Zamrożone banany zblenować z zimnym mlekiem kokosowym. Podawać od razu.

DSC05080

lody

0 comments